Het lichaam als tempel van de ziel

Wat suggereert deze titel?

Ten eerste wordt een relatie tussen lichaam en ziel geconstateerd. Van ons lichaam zijn wij ons meestal wel bewust, zeker als wij aan voldoende lichaamsbeweging doen. De ziel is voor velen onder ons echter het ongrijpbare aspect van het bestaan. In deze blog leg ik uit wat de ziel nu precies is en hoe wij haar een plaatsje kunnen geven in ons leven om daarmee ons voordeel te doen door simpelweg beter te leven.

Wat is de ziel?
De ziel vertegenwoordigt ons meest verheven aspect en kan worden beschouwd als de som van alle gevoelens die wij ooit hebben gehad. De ziel is onze essentie, bevrijd van het ego, en komt tot uiting via muziek, kunst, geschreven teksten in boeken, artikelen of blogs (!), dromen, karaktereigenschappen zoals creativiteit, passie, diepgang en liefde. De ziel is de essentie van het leven, de bron van gelukzaligheid en de oorsprong van onze persoonlijke gaven en unieke talenten. Het aspect in jou dat schoonheid herkent in mensen, in de natuur en culturele schatten zoals historische steden en pittoreske dorpen, in muziek en kunst, is de ziel. Dit is nog zacht uitgedrukt want de ziel omvat nog veel meer aspecten van het leven. In de huidige westerse wereld die gedomineerd wordt door het sociaal-economische systeem wordt maar weinig aandacht besteed aan de ziel maar gelukkig is er voor de liefhebber wel voldoende ruimte gereserveerd om haar geheimen te ontdekken. Kijk maar eens even naar alle boeken op je boekenplank, hoeveel stukjes ziel zijn daarin wel niet verborgen?

Waar dient de ziel voor?
De grootste kracht van de ziel is zonder meer het vermogen om mensen met elkaar te verbinden. Onze persoon (= geest + lichaam) vertegenwoordigt ook ons ego, en juist het ego is het aspect dat ons van elkaar vervreemdt, dus, als je je ziel geen plaatsje geeft in je leven, kun je je heel eenzaam voelen ook al ben je omringd door vrienden, collega's of familieleden. Stel je voor, je hebt eindelijk het perfecte plaatje voor je leven compleet, huisje, boompje, beestje of de schaapjes op het droge, het maakt niet hoe je het noemt, nog kun je je met al je bezittingen, relaties en verworvenheden erg eenzaam voelen. Het systeem geeft ons alleen een schijnzekerheid en in sommige gevallen aanzien en status waar, vanuit het perspectief van de ziel, een erg grote prijs voor betaald wordt...

Het geluk in je leven kun je zelf voeden door elke dag even aandacht te besteden aan deze 7 tips:

Fragment uit "Handleiding voor een beter leven".

ir. Maarten van Mook
Human Potential Consultant
Executive Developer
Personal Potential

 

Terug naar de introductie  pagina

Terug naar de intoductie pagina